Ще започнем с описание на стъпките, за създаването му, а в следващите статии, ще разгледаме детайлно всяка една от тях, като ви предоставим цялостна информация, полезни връзки и образци на документи. Започваме…

1. Избор на място.

Всеки вендинг оператор знае, че най-важното за създаването на успешен вендинг бизнес е намирането на така наречените „добри места“ или накратко казано – място с усилен човекопоток. Това са спирки, главни булеварди, градини за разходки и игри, болници и т.н. А разбира се, може да сте собственик на магазин, хотел, административна сграда и т.н. А може би, просто имате свободно място пред собствената си къща… Така или иначе след намирането на мястото, следва да предприемете следните стъпки:
– Ако мястото не е ваша собственост, трябва да разберете – дали е частно или общинско или се отдава на търг.
– Ако е частно, трябва да се договорите със собственика за наем и заплащане на ел. енергия, съответно и поставяне на електромер.
– Ако е общинско – трябва да подадете съответните документи в Общината ( в следващите броеве, ще дадем пълна информация за съответните документи.)
– Да участвате на търг.

2. Закупуване и монтиране на машина.

Започваме с избора на машина. Има два варианта – закупуване на чисто нова машина или на машина втора употреба. Закупуването на нова машина е лесно, те се предлагат обикновено с гаранция, плащате и получавате – в порядъка на 10 000 – 15 000 лв.
При закупуването на втора употреба машина, първо ви съветваме да се консултирате с човек имащ собствени машини, който впоследствие би могъл да ви помогне в сервизирането на машината. Другият вариант е да се обърнете към вендинг операторите (които, ще разгледаме поотделно в следващите броеве), които рециклират и продават машини, съответно с гаранция между 3 и 6 месеца или просто да потърсите в OLX.
Разбира се, ще ви дадем и цялостна информация за различните марки и модели, които се предлагат основно на пазара, но всяко нещо с броя си 😉

3. Поставяне и избор на касов апарат.

Или, както всички знаем: „На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците“, затова задължително условие бизнесът ви да бъде изряден е наличието на касов апарат, който да дава постоянна информация на НАП, за вашите продажби. Липсата на такъв води до глоба от порядъка на 3000 лв. и затваряне на машината. Очаквайте подробна и детайлна информация…

4. Документално узаконяване на машината – Система за самоконтрол и Българска агенция по безопасност на храните.

5. И не на последно място – ежемесечно осчетоводяване на вендинг машината.

И така, представихме всички първи стъпки, които трябва да предприемете за стартирането на изряден вендинг бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *