В този брой прелитаме от страна в страна, за да можем да ви разкажем от първо лице за най-интересните събития и факти в света на вендинга и кафето! Навярно всеки от вас е чувал за най-скъпото кафе в света – Копи Лувак, а и напоследък то все повече нашумява с отварянето на заведения в България, които го предлагат. Именно затова, решихме да отидем и да почерпим информация за него, директно от извора – остров Бали…
Копи Лувак или Kape Alamid Coffee са означения на един вид кафе на зърна, наричано понякога неточно котешко кафе, което представлява сорт кафе, който се произвежда по специфичен начин. Процеса на производство се състои в това, че азиатските палмови цивети от семейство Виверови се хранят със зрелите плодове на кафеното дърво, преработват меката част на кафето и изхвърлят кафените зърна. Поради високата цена на това кафе на пазара, то започва да се произвежда в животински ферми, където циветите изкуствено се хранят с кафе. Именно в такава ферма ни отвежда и нашият гид в Бали. На острова, чието основно препитание е туризма има множество такива ферми за Копи Лувак, където туристите могат да опитат кафето, да видят циветите и разбира се, да си напазаруват 😊. Всъщност достъпа до тези ферми е безплатен и не се изисква заплащането на входна такса. При пристигането ни сме посрещнати от младо момиче, което е нашият личен гид във фермата. Цялата потънала в зеленина фермата е като малък рай в горещото балийско време. Лъкатушещи пътеки ни водят през растенията, които се отглеждат там. Какао, женшен, кафе, ванилия, шафран и още и още… истински рай за нашите сетива. Обгърнати от ароматите на растенията, достигаме до вътрешността на фермата, където са циветките – затворени в клетка, за наше огромно съжаление. Животинките са изключително миловидни и както ни разказаха – по цял ден спящи. Оказа се, че те прекарват целия ден в сън, защото са активни само през нощта. Дори шума от туристите, които снимайки ги постоянно им подвикват, не успява да ги събуди. След като се нахранят с черешката на кафето, то престоява около 10 часа в техният стомах и впоследствие изхождат кафените зърна. Всъщност кафените зърна биват изходени, обвити в прозрачна ципа и гледката няма нищо общо с това, което повечето от нас си представят. След премахването на ципата, кафето се почиства и се оставя на слънце няколко седмици, като на края се изпича на лек огън, за да придобие специфичния си златист цвят. Специалния вкус на Копи Лувак се обяснява със способността на стомашният сок на циветите да разгражда някои белтъчини, които придават горчивия вкус на напитката, а също така и на действието на бактериите на стомашно-чревния тракт, както и взаимодействието със секрет, отделян от жлезите. Но не само това, когато са свободни, циветите събират само зрелите плодове на кафето и най-добрите череши и точно затова качеството на това кафе е гарантирано. Въпросът за качеството е – какво обаче е то, когато циветките ги хранят изкуствено? Продължаваме разходката ни покрай купове събрано кафе и възстановка на печенето на кафе, преди машините да бъдат изобретени. В края на фермата достигаме и до уютен кът с бар и маси, където на всички туристи безплатно се сервира дегустационен сет от напитки от всички растения, които се отглеждат във фермата:

 • Женшен кафе;
 • Кокосово кафе;
 • Какао;
 • Чай от Шафран;
 • Чай от Мангостин;
 • Кафе с Авокадо;
 • Бали кафе;
 • Чай от Лимонова трева;
 • Чай от Ориз;
 • Чай от Джинджифил
 • Чай от Хибискус.

Единствено Копи Лувак кафе се заплаща, като една чаша струва 50000 Rp. (Индонезийска рупия). Нормално е, цената там да е по-ниска при условие, че съвсем спокойно може да настъпиш Копи Лувак, докато се разхождаш 😉. Кафето е приготвено, както всяко друго кафе в Бали – по-скоро залято с гореща вода отколкото варено, леко блудкаво и нищо общо с еспресото. Любителите на италианското еспресо, дори не биха го опитали! На тръгване от фермата, нямаше как да пропуснем да купим от Копи Лувак, за да разберем какво би било, ако е направено на истинска вендинг машина. И не останахме разочаровани – кафето просто е имало нужда да бъде приготвено по правилния начин. Истински плътен каймак със златист цвят, меко на вкус, без никаква горчивина, но с много по-голяма плътност от останалите кафета – Копи Лувак заслужава да бъде най-скъпото кафе в света, не само заради вкусовите си качества, но най-вече заради затварянето на циветките!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *