1. Безкасовите плащания.

Винаги да носите пари в брой и да имате точното количество монети е повече от неудобно, поради което все повече хора избират да използват дебитни и кредитни карти или мобилни плащания. В Литва броят на плащанията с карти на жител се е удвоил за три години, от 2014 до 2017 г., като броят им непрекъснато расте. Нека не забравяме факта, че все повече хора започнаха да използват смартфоните си, за да плащат за стоки и услуги.
От дълго време вендинг автоматите приемат само монети и банкноти, но безкасовите плащания са тук, за да променят това. Сега можете да плъзнете кредитната си карта и машината приема плащането. Също така модерните вендинг машини могат да се използват чрез мобилни приложения, които не само извършват плащания, но също така могат да показват какво има на склад и да правят по-персонализирани оферти въз основа на вашата история на покупките. Ще говорим за персонализирането по-нататък в статията.
Засега нека се съсредоточим върху факта, че никой бизнес не може да работи на днешния пазар без възможност за обработка на безкасови плащания. Това е стълб на бизнеса, който трябва да имате и двигател на компанията. Светът става безкасов прекалено бързо и индустрията на вендинг машините трябва да бъде в крак.

2. Сигурност на плащането.

Възможността за безкасово плащане е причината за коренът на втората тенденция в бизнеса с вендинг машини – повишената сигурност на плащането. Въпреки че плъзгането на вашата карта отговаря на мантрата за скорост и удобство, която всеки иска, това не винаги е най-безопасният вариант. Поради измами и пробиви на данни, вендинг индустрията работи ръка за ръка с финансовите институции, за да гарантира най-високите мерки за сигурност.

Европейските граждани могат да се отпуснат, защото през 2019 г. Европейският съюз прие PSD2 (Директива за платежни услуги). Директивата гарантира Strong Customer Authentication (SCA), която защитава вашите данни и банкови сметки от пробиви и неоторизирано теглене на пари.

Новият регламент внася повече прозрачност и сигурност в сектора на вендинг машините. Въпреки това, ако плащате в големи суми, една машина може да изисква допълнителна процедура за удостоверяване. Все още има място за подобрения в тази област, но сигурността на плащанията е бавно горящ огън, който се нуждае от търпение и внимателно планиране, за да постигне желания резултат.

3. Автоматизирани магазини.

Amazon тества дълбоките води на автоматизираната търговия на дребно от известно време. През 2016 г. компанията стартира първия автоматизиран магазин, наречен Amazon Go, това беше пробив за пазаруване без надзор. Въпреки че вендинг машините обикновено са напълно автоматизирани, това може да бъде началото на по-значимо нещо. С разрастването на индустрията ще се развиват и тенденциите в индустрията, предлагайки по-голямо разнообразие от стоки като хранителни продукти, безалкохолни напитки, топли напитки и други опции, които традиционно се намират в супермаркетите. Освен това гласовите команди биха могли да подобрят услугата, за да бъде по-разбираема и приобщаваща за всички.Нивото на автоматизация може значително да подобри и да доближи цялата индустрия една крачка по-близо до цифровите стандарти, очаквани от потребителите. Всъщност нямате нужда от изследвания, за да потвърдите факта, че хората са свикнали с ниво на автоматизация във всички части от живота си. Ръчното участие е значително намалено и това се очаква и от вендинг индустрията.

4. Вендинг машини: Време е за по-разнообразни опции.

Сега можем да оставим настрана технологиите и да се върнем към ядрото на индустрията на вендинг машини – стоките в машините. Когато мислите за вендинг машини, вероятно се сещате за стара кутия, пълнена с чипс, напитка или закуски. Това вече не е така.
Търговците на дребно започнаха да се фокусират върху по-широки опции за храна и дори джаджи, за да отговорят на променящите се нужди на потребителите. Вендинг автоматите от новата ера предлагат различни алтернативи като вегански и здравословни храни без глутен. Има и опции за потребителите, които търсят енергия или бърза закуска.
По отношение на продуктовото разнообразие, потребителите вече очакват да видят артикули като чадъри, слушалки и подобни джаджи. Много търговци на дребно все още избягват да поставят по-скъпи продукти в вендинг машини, но с повишената безопасност и по-ниските нива на вандализъм тези тенденции в индустрията също се променят. Това, което става много очевидно, е, че пазарът на вендинг машини узрява и вече не се ограничава до пакетирана храна. Сега вендинг машини популяризират по-малко нездравословна храна, по-здравословни алтернативи и цялостен завой към здравословна храна. Разнообразието се намира не само в гамата от продукти, предлагани от новите вендинг машини. С изследванията, които предполагат, че размерът на пазара на вендинг машини ще се увеличи, както и местата, където можете да ги намерите. От ресторанти и местен магазин за стоки до жилищни комплекси, хотели, училища, самолети, влакове, производствени съоръжения и офис сгради, продажбите на вендинг машини ще скочат до небето през следващите години.

5. Екологични решения.

Това е статистика, с която никой не трябва да се гордее: през 2016 г. са били произведени 5 тона отпадъци на европеец и само 37% от тях са били рециклирани. Това добавя милиони тонове отпадъци, които генерираме всяка година по целия свят, и тъй като само малка част от тях се рециклира, търговците на дребно трябва да предприемат действия.
В резултат на това компаниите за вендинг машини въвеждат обратни вендинг машини за рециклиране на опаковки, след като продуктът се консумира. Тази способност е една от най-важните иновации и стъпки за комбиниране на бизнеса и здравето и благополучието на нашата планета. От нас се очаква да опазваме околната среда и всеки модерен бизнес, който си струва потта, трябва да има това предвид. Компании като Coca-Cola, Tesco, Co-Op представиха своята версия на това решение, променяйки динамиката на пазара, както и бъдещите тенденции, ускорявайки производството на вендинг машини от същия калибър. Когато видите лидерите в индустрията да се движат в тази посока, осъзнавате важността му.

6. Операторите на вендинг машини се нуждаят от софтуер за управление.

Можем да обсъждаме автоматизирани вендинг машини колкото си искаме, но нищо не се случва без екипи, които се грижат за работата по поддръжката. Тези, които управляват бизнеса с вендинг машини, разбират стойността на операторите на вендинг машини и как дори най-малкото неудобство може да наруши работата им.
Много от тези проблеми възникват поради лошо планиране и диспечиране на работата на служителите. Това вдъхнови компаниите да приемат цифров софтуер, за да помогнат при планирането на бизнес операциите на вендинг. Софтуерът за управление на полеви услуги за вендинг е полезен инструмент за управление на вашата работна сила, планиране на маршрути и възлагане на задачи. Нещо повече е, че получавате функции като платформи за отчитане, календар и комуникация. Добрият софтуер за управление на полеви услуги може да бъде причината за вашият бизнес да се откроява във вендинг индустрията. Това е инструментът, който клиентите никога не виждат, вътрешно решение, което оптимизира производителността на вашите оператори и решава всички оперативни препятствия, с които сте се сблъсквали досега.

7. Интерактивни, персонализирани и интелигентни вендинг машини.

Подобно на всичко останало в нашия живот, вендинг автоматите в крайна сметка ще достигнат точката, в която ще разработят свой собствен алгоритъм. Технологията за вендинг машини може все още да не е в този момент, но не се изненадвайте, ако видите, че това се случва в близко бъдеще. За какво говорим?
Изваждате смартфона си, влизате в приложението за вендинг машина и влизате в акаунта си. Процесът оттам нататък е доста лесен: избирате повече от един елемент от машината, проверявате в приложението и просто събирате продуктите от машината.
Предимството на целия този процес е, че позволява персонализирано пътуване на потребителя. Приложението знае какво харесвате и следващия път, когато влезете, можете да се насладите на неща като препоръки, както и известия за нови артикули в автомата.
Възможностите са безкрайни с този нов тип технология, тъй като приложението може да ви насочи към най-близките вендинг машини или да ви информира, ако някоя от тях не работи. Връзката между потребителите и вендинг машините веднага става по-интерактивна, динамична и ориентирана към резултатите.

И за финал…

Скромната вендинг машина е била пренебрегвана и отхвърлена като индустрия за прекалено дълго време. Истината е, че колкото повече информация придобивате за индустрията, толкова повече осъзнавате нейния потенциал и новите бизнес възможности, които тя предоставя.
Днес идентифицирахме някои уникални тенденции, така че нека обобщим ключовите моменти, които могат да допринесат за вашата конкурентна интелигентност:
Опцията за безкасово плащане не е ключова тенденция или бъдещето на бизнеса с вендинг машини, а нова реалност за всички бизнеси във всички индустрии. Клиентите вече не носят монети или пари в брой и намират за много по-лесно да плащат с техните карти или мобилни телефони. Това е по-бързо и по-удобно. Безкасовите плащания са задължителни, а не по избор за бизнеса с вендинг машини.
Размерът на глобалния пазар на вендинг машини беше оценен на 30,30 милиарда щатски долара през 2018 г. и се очаква да регистрира CAGR от 9,4% от 2019 до 2025 г. Прогнозите показват, че индустрията на вендинг машини тепърва започва и все още има дълъг път.
Здравословните вендинг машини са една от ключовите тенденции, които се появяват през последните години. Тъй като клиентите насочват вниманието си към по-ориентиран към фитнес начин на живот, по-здравословните опции са в челните редици на бизнеса с вендинг машини.
Бизнесите с вендинг машини се разширяват на различни места и предлагат повече възможности. Потребителите естествено са привлечени от вендинг машини, които предлагат повече продукти и услуги. Времената, в които автоматите бяха последната опция за гладни хора, търсещи нездравословни закуски, отдавна отминаха. Вендинг индустрията наваксва времето, разбирайки какво се очаква от нея и необходимостта от по-голямо разнообразие на продукти и локации. Операторите на вендинг машини са сърцето и душата на индустрията за вендинг машини. С напредването и усъвършенстването на технологиите операторите на машини се нуждаят от необходимите инструменти, за да бъдат в крак със скоростта на промяната и търсенето. Инвестицията в нови технологии е важна, но инвестициите в хората, които поддържат новата технология, са от първостепенно значение. Операторите на вендинг машини са гръбнакът на индустрията и правилният софтуер за управление на услуги на място може да ги отведе на дълъг път. Бъдещето на вендинг машините не е трудно да се предвиди: мобилно приложение. Едно приложение ще повиши нивото на контрол, което клиентът има върху пътя си към покупката, и ще създаде по-силна, по-персонализирана връзка между потребителите и вендинг машините. Преминавайки към цифрово управление, вендинг машините стават част от по-голяма екосистема и са в обсега на едно щракване за потенциални клиенти.
Индустрията се променя и никога не можете да търсите решения на същото място, където е създаден проблемът. Трябва да мислите извън рамката и да търсите решения, които са толкова съвременни и изобретателни, колкото е необходимо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *